Thursday, January 31, 2013

Roti bun inti kacang

Dah 3bln kitorg duk kat nihon...sepanjang tu banyak kali gakla saya bereksperimentasi dalam bab2 membuat roti...yerlah kat sini susah gak nak dpt roti yg boley dimkn even roti kosong pon sbb kbykannye diorg letak emulsifier..apa tu emulsifier boleyla dibaca dibaca di sini...emulsifier ni secara ringkasnya adalah bahan untuk menstabilkan campuran adunan bagi mengelakkan air dan minyak terasing..cthnye bole dibaca di sini...dan kebanyakannye diorg gunakan lemak binatang...mana yg guna lemak tumbuh2an bolelah dimakan...

Macam2 resepi jugalah saya cube...tapi ianya hya lembut lps baru keluar dr oven...bile da sejuk...jadi kerasla pulok...hilang da sgl kelembutannye tadi. (mesti ramai yg mengalami kes mcm saya ni kan)..tapi gagal sekali bkn bermakna gagal untuk selama2nye...akhirnye saya berjaya gak mengorek rahsia kelembutan roti wpun da sejuk...hiii...seronok sangat bile incik suami pon mengakuinye (sbb diala tukang komen utama)..

Dah 2-3 hari pon lembut lagi tau..

roti bun inti kacang (febret papa)

Rupe2nye ade teknik2nye yg bole mengekalkn kelembutannye...kalu xikut teknik ni maka akan kerasla roti tu jawabnye...Oleh itu perlu kesabaran yer bile membuat roti ni...resepi dan teknik2nye bole di dapati di bawah yer..

Bahan2
1 1/2 cawan tepung roti
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
1 sk penuh yis kering
3 sudu minyak masak
1 sudu mentega(kalu xde letak je semua minyak masak)
3 sudu penuh gula(boleh tambah atau kurangkn lagi)
1/2 sudu bread improver/ bread softener/water roux( water roux bole klik sini, gune sparuh adunan je tau)
3 sudu yogurt(bole ganti ngan susu segar)
1/2 cawan susu segar(atau air suam)

Cara2 membuatnye
  • campurkan tepung roti,tepung gandum,tepung susu, bread softener, yis kering dan gula...gaulkn sekata
  • masukkn minyak dan butter, gaulkn shingga tepung berderai2
  • kmdn masukkan  masukkn telur yg dikocak(simpan sdkt sebagai eggwash diatas roti nnti)
  • kmdn masukkn yogurt dan air susu(air suam pon xpe...xpon letak semua air susu)...gaulkn sbntar..biasanya ianya dlm keadaan melekit2...rehatkn selama 5mnt
  • setelah itu ulikn doh shgga doh menjadi lembut lebih kurang 20mnt bagi yg uli tgn yer..(nak mudah boleh masukkn ke dlm bread maker..uli selama 10mnt)-(kalu doh keras sila tambah susu skit lg yer asalkan doh lembik skit)
  • tutup doh sehingga ia naik 2kali ganda
  • kmdn uli lg doh untuk mengeluarkn angin selama 5mnt
  • bulat2kn doh dan isikn inti kacang di dlmnye..(kalu boleh biarlah kulit dohnye tebalkn agar roti gebu dpt terhasil...)
  • masukkn dlm loyang dan jarak2 doh bulat tersebut...
  • tutup roti td dgn tuala bersih dan biarkan roti tersebut naik sekali ganda lagi sekali.
  • sapu atas roti dgn egg wash(baki telur td+sdkt susu segar/madu)
  • taburkan bijan atasnye.. dan bolehla di bakar di dalam oven.
  • apabila roti separuh masak...renjiskn sdkt air di atas bijan agar bijan melekat dipermukaan roti.
  • masak sehingga roti keperangan...(lebih kurang10-15mnt)

ps: untung mengekalkan kelembutannye...SGT PENTING YE..masukkan ke dalam plastik ataupun bekas kedap udara sejurus keluar dr oven...jgn lupe..

Selamat mencube....








Read more ...

Tuesday, January 29, 2013

Lasagna Bolognese

Assalamualaikum..

Semalam dkt Joshin ade sale..Joshin ni mcm kedai senqla kat msia..tertarik kat satu brg ni...dan Alhamdullilah papa pon belilar barang tu,,,haaa...nk taw brg ape...jeng3...tunggu ari sabtu sbb smlm stok da abis...ari sabtu nnti bru bole amik...haha..tp musykillah...ramai yg anggap kaluy ddk jpon ni boley beli bbrg terutama cam letrik n kamera dgn murah...yolar...bbrg tu semua jeponnye brandkan..tapikan...kalu xde promo regenya up sekali ganda taw drpd msia...kitorg laki bini slalu musykil nape eak...kalu de promo pon slalunye akan dpt hg lbh kurangla kalu kat msia...

Kata2 kengkawan yg da otai kat Jpon ni...slalu ckp jgn convert ke rm...kalu convert memg mahal...dior assume 100 yen=rm1..emmm..kalu ikut everage currency 100yen=+-rm4....kitorg amik tgh2...100yen=rm2...haha bole gitu...kalu ikut calcution yg sedemikian rupe,memgla murah...tp kalu ikut currency memg mahaller...tp yg 2nd hand bole jer dpt ngan harga murah...
makan panas2 sedappp

lasagna sblm disendukkn ke dlm pinggan


Oleh kerana sos spagetti smlm byk..so saya buatla lasagna bolognese...da lama lidah ni teringin2 nak makan...tu yg wat sos spagetti lebih tu...start saya wat lasagna sendri sbb dlu suke sgt lasagna bolognese kat pizza hut..tp skrg da xde dah...yg ade seafood lasana jek..kan kan..bg sape yg suke cheesy+creamy food...lasagna mmg osem utk dicube...resepi de di bwh yer..

Bahan2
3 keping lasagna sheet (boley didpti di gedung2 besar)

sos spageti
bole klik di sini

sos putih
250ml susu segar
25gm tepung gandum
25gm mentega
sedikit lada hitam
secubit garam

Cara2 memasaknye

  • rebus lasagna sheet sehingga kembang dgn api perlahan(kalu api kuat nnti ia akan terkoyak2) dantebalik sekali dua..takut ia melekat2 atr satu sama lain..
  • lasagna sheet stlh kembg jgn dikeluarkn..biarkn dlu dlm priuk td
  • sambil tu masak sos spagetti dan sos putih
  • sediakan loyang 4segi(yg disposable pon bole...nak lagi cantik pakai yg square transparent bowl yer)
  • lasagna sheet td ambil satu dahulu dan lapkn spy xberair..
  • letakkn di lapisan bawah skali...
  • letak sos spagetti atas lasagna sheet
  • kmdn letak sos putih pula diatas sos spagetti
  • letak grated keju parmesan sdkt(kalu xdepon xpe)
  • kmdn letak lasagna sheet yg kedua dan ulang lagi proses tadi. (lasagna sheet+sos spageti+sos putih)
  • buat 3 kali proses yg sama dimana diakhiri dengan sos spageti dan sos putih diatasnye
  • taburkan keju parmesan grated dan chopped diatasnye...(lg byk lg sedap)
  • bakar dlm oven 180c selama 10mnt..
cara mamasak sos putih

  • cairkan mentega dan gaulkan dgn tepung sehingga ia berketul2
  • masukkan susu sedikit demi sdkt dan kacau dgn pantas spy ia tidak berketul2
  • masukkn garam dan lada hitan
  • kacau sehinga ia mjadi halus dan pekat dgn api sederhana..(lbh kurang 15mnt)


Selamat mencuba...
Read more ...

Spageti bolognese ringkas dan mudah..

Assalamualaikum..

Agak meletihkan ari dan semalam...gi jelajah kdai2 kat nagaoka beli bbrg keperluan..tuk bekalan makanan kitorg kuar ujung minggu jer...yorla...adat incik suami tgh belajo ni memg dok terperap kat lab jerla...saya sebenonye bole drive tp sesalji jln sgt licin maa.... incik suami memang xkasiler...yerla takut kalu cik isterinye ni bwk maunye mencium buntut kete org....haaaa...kat jepon ni jgn sesakali cari pasal yer...panjangggg citenye karang...mau bole jd muflis karang...

So nak cept n simple punye pasal maka ari ni buatla spageti yg mudah ni...tp ngelat skitlerla yek...sbb malas nk cari rempah dia yg complicated..(bay leaf,oregano n thyme)..so pakaila rempah segera...oleh kerana duduk jepun nak muaikn kuahnye(sbb kuarga ni selalu kaut kuah byk)...maka topupla dgn sos2 yg lain...lagipon lagi sedap sbb kita dpt rasa bolognese yg kawww punye..baru puas ati nak mkn..dkt bwh ni de resepinye bg yg da otai bab2 spageti ni...saya minte maaf sbb saya pon slalu main campak jek bab masak2 ni..hihi



aishhh...kna tukaq kamera gak ni...huhu



Bahan2

1/2 bungkus Spageti
 250gm daging cincang
2 biji bawang putih
1/2 batang lobak
sebiji bawang besar
sebiji tomato
boleh ditambah sayur lain(kobis cina,lada benggala dll)
1 tin sos spageti (kimball,campbell,maggi dll)
1/2 tin mashed tomato(kalu xde tomato puree pon xpe)
 3/4 sudu garam
2 sudu gula

Cara2 memasaknye

  • rebus spagetti selama 20-25mnt
  • stlh kmbg angkat,toskn dan gaul dgn sdkt minyak(nk bagus letak olive oil..)bg mengelakkn spagetti melekat2
  • potong dadu lobak,bawang, tomato dan sayur2 lain(jika ada)
  • gorengkn sebentar daging cincang dgn menggunakan minyak yg sedikit (utk menghilangkn hamis daging)angkat n toskn
  • didalam kuali tumiskn sebentar bawang putih(bwg putih bole dicincang atau dipenyetkn aje)
  • masukknbawang besar dan lobak yg tlh dipotong dadu n tumiskn sebentar shj(jgn sampai layu
  • masukkn mashed tomato atau tomato puree
  • masukkan sos spagetti
  • masukkn sayur2 yg lain...
  • masukkn garam dan gula..(sila adjust yer ikut lidah memasing)
  • sekiranya terlalu pekat bolehla ditambah dgn sedikit air..
  • stlh mendidih boleyla diangkat n dimakan...


Selamat mencuba...





Read more ...

Sunday, January 27, 2013

Lempeng Lembut dan tak liat

Baru dua tiga ari buat blog da letak resepi lempeng...haha...mesti orang dok kata xde resepi bes lain ke nak letak...kacang jek kalu setakat lempeng ni setakat letak tepung aram pastu bubuh air...siapppp...hiii...tapi ade beza taw kalu buat lempeng ni...dulu saya buat selalu tercekik2 kat anak tekak...la ni saya da dpt teknik camne nak dpt lempeng lembut n tak liat...meltin jer bile lalu kat anak tekak...dan yg penting xyah pakai telur...jimatttt...(xpakai telur kire jimat ker..haha)

cicah ngan sardin...febeles...

tgk tu tekstur dia...lembut kannnn...hiii
Hari ni sarapan lempeng sebenonye...tu yg post resepi ni...sat lagi nak kuar..byk benda dlm list yg nak dibeli...Haaa ...bagi yang nak wat lempeng y lembut dan xliat malahan melting di anak tekak...resepinye de di bawah yer...boleh ceceah ngan sardin..kari dan lelain..kalu rasa malas sangat boley cecah ngan susu pekat...ponnn sodap hehe

Bahan2
2cawan tepung gandum
2cawan air
5 sudu minyak masak
1 sudu teh garam

Cara2 memasak
  • satukan semua bahan dalam blender dan putar sehingga betul2 sebati (kira putar lama skit yer)
  • sediakn kuali dan letak satu sudu minyak masak dan sekatakn ia didlm kuali
  • ambil dua senduk adunan dan tebarkn atas kuali...
  • pusing2kn dan bile dah ade kekuningan bolelah diangkat..
  • siap untuk dimakan..

Selamat mencuba..



Read more ...

Saturday, January 26, 2013

Kimuchi Nabe

Assalamualaikum..

Berkobar2 hari ni yek...dok update resepi memanjang..sepatutnye bile ngadap lappy ni saya kena belajar nihonggo kat sensei2 y de kat itenet ni...masalahnye nilah...baru bukak skit..baru bape word masuk otak dah melayang2...tgn lak gatal jer bukak benda lain...camnelah mokcik ni nak pandai nihonggo gamaknye...emmm gamaknye kna masuk klas gakler..baru pandai..da ngadap sensei yg betul..xdelah nak ngelat2 lg..adoiyaiii..

Resepi ni sangat mudah...resepi jepun ni...Nabe ni kalu diikutkan adalah soup yg dimasakn dalam hot pot...dan kimuchi nabe ni ala2 tomyam ada pes yg perlu digunakan..
Kat jepun ni paste kimchi ni adalah kimchi paste yg boleh dimakan...brand yang lain kena tgk ingredientnye yer..tp kna berhati2 sbb banyak yg xboleh dimakan..tapi brand ini boleh..kalu kat malaysia xtaulah ade jual kat jusco ke idok..cube try cari..

Pes kimuchi yang boleh dimakan.


Kimuchi Nabe

Bahan2
Cendawan(macam2 jenis cendawan boleh letak)
Sayur kobis cina
Sawi
Daun Parsley
Daun kucai
Daun Bawang
(nak tambah sayur2 lain po xape)

Ikan salmon
Tiram
Udang
Daging
Pelbagai jenis fishball

Air 2 cawan penuh..
pes kimuchi 2 senduk..(kalu nak rasa lagi kaw bole tambah lagi)

Cara2 memasak


  • Susun semua bahan2 sayur dan bahan daging ke dalam hot  pot (kalu xde..dalam periuk pon xpe)
  • masukkan air(bagi y suke hirup kuah boleyla tambah air lagi yer)..dan curah pes kimuchi atas bahan2 tersebut..
  • tutup hot pot dan hidupkan atas api yg sederhana selama 15mnt..
  • Boleyla dihidang dan dimakan panas2..(sangat sedap taw...nyummm)
Selamat mencuba...
Read more ...

Apam Jepun versi bakar(dlm oven ye)

Assalamualaikum..

Hari ni update dua resepi...sakit gak bebadan nih dok ngadap lappy jek..tapi kuatkan semangat jugaklah...dengan hero dua orang kat rumah ni yang macam ape ntah...si kecik nipon dah pandai nak begaduh ngan abang ngahnye jek...febret dia skrg ni ialah dok menarik wayar jek..especially wayar tab...xboley nak penuh bile charge si tab tu...dahh si abgnye ngamuk jer...dia tu dahler dok tgk utube memanjang..

Hari ni kalu tgk http://www.accuweather.com/en/jp/japan-weather..cuaca patutnye salji..tapi kat luar dok macam ribut..kekadang cam de ujan batu pon yer...sesejuk ni memang ddk sblh heater jerla...

Resepi ari ni adalah kuih apam jepun inti kacang ..tapi ni versi bakar dalam oven...sbb tuari tersalah beli acuan...xmasak2 tghnye...last2 pindah acuan..then masuk oven..lagi mudah hehe...


Resepi ni saya ambil dr blog seroja kitchen..mintak izin yer kak letak resepi di dini..
ni resepinye yer..

APAM JEPUN 

BAHAN (utk 1/2 adunan)

25g butter
75g gula
250g tepung gandum
2 biji telur
300ml air (dimasak dgn 6 helai daun pandan) – (saya tukar dengan air susu)
½ sb yis mauripan- (dibancuh & dikacau dgn sedikit air) –
1sk soda bikarbonat
½sk garam
sedikit pewarna kuning

CARANYA

  • Telur & gula dipukul sebentar, kemudian masukkan butter dan pukul lagi
  • Masukkan tepung, air, yis, garam, bikarbonat & pewarna – pukul lagi hingga kembang dan sebati. (nak senang masuk dalam blender ajer...)
  • Rehatkan selama 1jam.
  • Acuan disapukan dgn sedikit minyak.
  • ambil 1 sudu makan adunan lalu dituangkan dlm acuan 
  • Bakar dalam oven selama 5-7 minit dan keluarkan
  •  masukan inti kacang di atas lapisan  adunan tadi dan letak lebihan adunan ke atas inti kacang sehingga inti kacangnye tenggelam dan acuan penuh..
  • Masukkan lagi ke dalam oven dan bakar lagi selama 10mnt
Selamat mencuba...


Read more ...

Kek Mentega Marble Lembut.

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi resepi Kek Mentega Marble lak...
Kalu dah namanye kek memang kegemaran k.longlah..si abg ngah lak xkisah...semua dia bedal...tgh2 mlm org da tutup lampu pon dia boley sruh papanye potong kak...lapola gamaknye...

Resepi ni sgt sedap sebab rasanye sangat yummy...creamy dan semestinye lembut...tapi sayanye oven de masalahler xboley nak control habanye...dok kna perati jer..tu yang terireng(org jawa ckp maksudnye itam a.k.a hangus) skit tu...xpe yg penting rasanye sodap...wajib try nih...sonang jek...hiii

Bahan bahan
250 gm mentega
220gm tepung kek
1sudu teh serbuk penaik (diayak bersama tepung)
200gm gula kastor
4biji telur gred A
3 sudu makan air susu
1sudu teh esen vanila
1 sudu serbuk koko
1/2 sudu emulco coklat
1/2 sudu pewarna kuning
1/2 sudu pewarna merah

Cara membuatnya

  • Satukan mentega dan gula kastor. Pukul hingga adunan kembang dan putih.
  • masukkan telur sebiji2 sambil pukul hingga sebati
  • Kemudian masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau berselang seli dengan air susu
  • bahagikan adunan pada 3 bahagian. Warnakan kuning dan merah dan satu bahagian lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat.
  • Letak 1 senduk adunan berselang seli dalam adunan. Dan tindihkan dgn adunan yg berlainan warna. 
  • Griskan acuan .Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180c
  • Bakar pada suhu 180c selama 1jam.

Selamat mencuba yer....



Read more ...

Friday, January 25, 2013

Swiss Roll With Love (sangat gebu,lembut dan sedap)

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum...
Buat pertama kalinye saya nak post gambo masakan saya...iaituuuu..swiss roll cake with love...
Resepi ni saya amik dari sebuah buku masakan...tak rugi dan tak menyesal kalu guna resepi ni sebab teksture kek ini sangat lembut dan gebu...sebijik macam swiss roll kat kedai...
(psssst: sori yer sbb saya xpakai kamera cecanggih...amik gambo pakai note incik suami jer...sng trus bluetooth kat lappy..hehe)

Kek swiss roll ni memang kegemaran anak2 terutamanya si k.long yg febretnye memang suke makan kek...bab makan memang sangat memilih..sampai buntu maknye ni hah...so nak senang mamanye ni pon kenalah rajin membaking kek2 bagai...lagipon anak dara sorang ni cekeding...makan kek banyak mana pon gitu jerla saiznye...agaknye ikut baka mama n papanyela kot...(sbb dua2 dulu cikeding sblm kawin...haha...)


Kat bawah ni de resepinye yer..silalah mencube...sangat sedap tau...

Bahan A
120 gm gula kastor
10 gm ovallete
4 biji telur gred A (saya gune jer telur yg de dlm petiais hii..jgn yg saiz E udahler)

Bahan B diayak
100gm tepung kek
20gm tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan C
60 gm mentega/margerin-dicairkan &dibiarkn suam
40gm air
1 sudu teh esen vanila (satukan dgn air yg kat atas)

Bahan D
Fresh cream (putar pada kelajuan sederhana dan tambah dengan satu sk esen vanila)
buah peach dr tin..

Cara membuatnya

  • Griskan acuan empat segi berukuran 13sm x 13sm. Lapik kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180c
  • Pukul bahan A dlm mangkuk adunan hingga sebati.
  • Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga kembang dan gebu selama 5minit dengan kelajuan tinggi.
  • Perlahankan kelajuan dan masukkan bahan D. Tukar pada kelajuan tinggi dan pukul lagi selama 5 minit
  • Tuang mentega cair dan gaul dengan menggunakan senduk kayu atau pemukul telur hingga sebati
  • ambil sedikit adunan untuk diwarnakan dgn pewarna hijau,merah dan oren(xpun suke atilar nk warne ape). Manakala adunan dasarnye boleh diletakkn pewarna lain ataupun dibiarkn tanpa pewarna(ikut suke)
  • Tuang adunan dasar ke dalam acuan.
  • Setelah itu untuk membentuk love di atas kulitnye,boleh masukn aduh yg diletak pewarna lain td ke dlm plastik dan paipkn ke atas adunan dasar yg di dlm acuan tadi( nak buat bentuk lain pon boleh ajer)
  •  Bakar selama 15-20mnt hingga masak. (pastikan bhgn atasnye keperang2an ataupun kering,jika tidak kulitnye akan melekat2 ketika menggulungnye)
  • Telangkupkan ke dan keluarkan kertas pelapiknya.Sejukkan selama 10minit.(kaedah saya,sebaik sahaja ditelangkupkan saya gulungkn terus sbb bile ia sejuk keknye akan mudah patah ketika menggulung...dan oleh krn sy guna fresh cream sy biarkn gulungan kek itu sejuk barulah dibuka blk dan disapukn fresh crm tsebut)
  • Sapukan dgn bahan D dan atur buah peach secara memanjang
  • Gulungkn semula. Sejukkan baru dipotong
Selamat mencube...


Read more ...

Salam Perkenalan..

Assalamualaikum w.b.k

Alhamdulillah...hari ni 24 jan 2013...hari maulidurrasul...
Entah kenapa, mungkin disebabkan keberkatan hari ini hati saya meronta2 nak wat blog...
Termasuk hari ini...sudah hampir 3bln saya berada di nagaoka,jpan bagi menemani incik suami tersayang yg sedang gigih memerah otaknya...4 feb karang kena present bagi kemasukan sebagai student PHD lak..emmm..magic word dr mama satu jerlah...ganbattela ye abg...hihihi...

Sebenonye blog ini saya buat untuk publish gambo masak2 saya...alah...macam main pondok2 tu..de main masak2...lately da terjadi hobi lak..lagi2 da merantu ke negara Nihon ni...banyak benda tak boleh makan...nak xnak kenala masak sendiri...sebenonye ade jer yg boley makan macam jajan2 tu banyak jer...masa mule2 sampai tu memang tercangak bangak...hanye mampu tengok jer makanan2 yg kat kaunter tu..even roti pon xboley makan tau...masa mule2 tu de jugak terambil roti dan jajan yg sepatutnye xboley makan..tapi nak wt camne kannn..dahla xtaw nihonggo..xpandai baca bhs nihon ni...dah terrr...hehe

Sekarang..ape2 refer kat fb serijaya indonesia http://www.facebook.com/pages/SERIJAYA-INDONESIA/175849819132269?fref=ts... xpon web junjungbuih http://junjungbuih.multiply.com/...diorg de list mknn yg bole dimkn..yg rajinnye diorg gi tepon company tu...kitorg pon adelar save kanji2 benda2 yg xboley dimkn..cthnye kalu kat roti n biskut tu emulsifier..shortening dll..kalu ianye drpd tumbuh2an atau susu..maka boleyla dimkn...kalu tak ade kira telan air liuq jerla yer tgk jajan..biskut ..roti yg menggoda iman tu..kalu nk bahan2 makanan yg haram dimakan dalam kanji bole tgk di sini http://junjungbuih.multiply.com/journal/item/10/Daftar_Bahan_MakananMinuman_yang_Perlu_Diperhatikan

Jadinye...untuk memudahkan cerita..xnak ngences maka saya pon berusahalah untuk bersilat kungfu di dapur..Lagipon skrg tgh winter...lapojerla yek kejenye...anak2 ngan papanye pon da wat muke ksian kalu mamanye ni xwat cemilan...oklar..saya akan kongsikan hasil keras tangan saya yg xseberape nih...kira kite kongsi mengongsila ye..saya pon byk cilok resepi org...hehehe..mintak maaf yer..sye mintak izin pda semua...jazakallah...

Konnichiwa semua

abg ngah, yuki daruma dan k.long

Read more ...