Saturday, February 2, 2013

Cream puff with fesh cream filling

Assalamualaikum

Semalam ade wat cream puff dengan cream custard...tepungnye wat 2 adunan tapi custard creamnye wat satu adunan aje...jadinye mestilah xcukup nak letak fillingnye kannn...so nak di jadikan cerita dan nak variasikan lagi cream puff saya..saya letakla fresh cream filling bagi menggantikan custard cream tadi..rasanye pon xkurang hebatnye...cam aiskrim pon ade...kalu si k.long tu memang febret diala bab2 fresh cream tu...




Boleh refer page sblm ni yer untuk cream puff with custard cream..tapi saya copykan skali lagi resepinye di bawah ini

Bahan2

100ml air
45gm buttter-suhu bilik (dipotong dadu)
60gm tepung gandum (di ayak)
2biji telur
1/2 sudu gula(saya tambah)

Cara2 memasaknye
  • Persediaan awal. Panaskn oven pd suhu 200c. Letakkn dulang pembakar dgn kertas minyak. 
  • masukkn telur ke dalam mangkuk dan kacau sebentar. Letak di tepi dahulu.
  • Masukkn air, gula dan butter ke dlm periuk..masak dgn api sederhana sehingga mendidih..Apabila sudah mendidih boleh tutupkn api.
  • Masukkan tepung dan kacau cepat2
  • Panaskan semula adunan dgn api yg sederhana sehinggalah nampak kepingan nipis terbentuk pada periuk (kira macam kerakler). Kemudian padamkan api.
  • Masukkan telur dan kacau cepat2 (kacau sehingga adunan betul2 sebati taw..masa ni penat gakler tangan menngayuh)
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag..dan pipekn atas dulang pembakar dengan anggaran 5cm setiap satunye
  • Tekan bahagian tanduk yg terhasil spy cream puff nampak cantik
  • Spray permukaan cream puff dengan air (penting tau kena spray).
  • Bakar pada suhu 200c selama 15 minit. Kmdn turunkn suhu kepada 180c selama 25mnt. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff bbrp minit dlm oven sblm dikuarkn.
  • Sejukkan cream puff sebelum dimasukkn fillingnye.

Fresh cream filling

Bahan2
250ml fresh cream
1 sudu gula
1 sudu esen vanila (kalu gi bakery cari yg creamy vanilla..sedapp)

Cara2
fresh cream(dr peti sejuk),gula da esen vanila masukkan dlm mangkuk...putar sehingga ia kental..




Pin It

No comments:

Post a Comment