Thursday, March 14, 2013

Ayam Panggang Berempah

Assalamualaikum..

Kalu kat msia..bila beli ayam memang manjalar..cakap jek nak potong bape..potong 4,12,16..potong kecik2   ataupon slalu cakap potong sop pon bole..tapi kat sini kalu beli yg sekor tu kenalah yek merajinkan diri menetak ayam tu(cam kaso jer bunyinye)..ayam kat sini boleh dpt ayam halal..diorg byk import dr brazil..tp tular comel2la saiznye..agaknye ayam muda kot..tu yg kalu nak potong ayam tu..kitorg pakai gunting jek..(logik tak bunyinye potong ayam pakai gunting..)


Ayam panggang ni buat masa adik dtg Nihon tuari...bile ditya sedap tak..laju jer dia jwb..sedap sedap...hehe..kembang semangkukla jap..



kat bwh ni ade resepinye yer..

Bahan2


2 sudu paprika
1 sudu lada kisar
2 sudu besar ketumbar
21/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1 batang serai
2sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar madu
garam
perencah secukup rasa


Cara2

  • kisar ketumbar,jintan putih, jintan manis dan serai dengan sedikit air
  • setelah dikisar halus, masukkan dlm mangkuk dan gaulkan dgn sos cili, kicap,sos tiram madu, garam dan perencah secukup rasa..(balancekn rasanye yer..)
  • salut bahan tadi pada ayam luar dan bahagian dalamnye (tinggalkn sikit untuk disapu ketika proses pemanggangan)
  • alas bekas panggang dgn kertas aluminium dan tutup atas ayam dengan plastik aluminium juga (jgn balut nnti ayam akan berair)
  • bakar pd suhu 200c selama 1jam..
  • stp 10 mnt..sapukn ayam dgn lebihan rempah spy ayam lembap dan tidak kering dan terbalikn ayam tersebut..
  • padamkn oven dan diangkat stlah ayam masak

Selamat mencube...




Pin It

No comments:

Post a Comment