Wednesday, February 27, 2013

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Assalamualaikum..

Besok nak pergi main sori kat Echigo hillside park...sori ni dlm bahasa jepun..englishnye sled...melayunye lak gelungsur kot...gelungsur kat bukit yg cerun...kebetulan adik dtang dr msia...tu yg nak bwk dia bejalan2..tapi sblm nak pegi main sori tu..kenalah bawak bekal..kebetulan ade sambal tumis lebih..hmmm..sedap kalu wat pau sambal nih a.k.a berger msia...memang febret...





 Alhamdulillah..pau sambal ni pon naik dgn cantik,lembut n gebuss...lagi2 dgn sambal ikan bilis yg kaw n pedas..lagilar rasa nikmat bile mengunyah pau sambal ni...nyum nyum...





Resepinye ade di bawah yer...

Bahan2

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung roti
11/2 sudu kecil yis kering
1 sudu butter/marjerin
3 sudu minyak masak
2 1/2 sudu gula
sedikit garam
3 sudu yogurt(kalu xde pon xpe..cume saya suke letak sbb ia akan jadi lebih lembut dan sihatkn bdn)
air suam secukupnye

sambal ikan bilis(kalu bole buat pedas sikit barulah kaw..)
hirisan timun

Cara2
  • gaulkan tepung gandum, tepung roti, yis garam dan gula.
  • kmdn masuk butter dan minyak, dan perui2kan adunan tepung tadi
  • masukkan pula yogurt dan seterusnya air suam secukupnye 
  • sekadar gaulkan adunan (jgn diuli lagi dan dough akan berkeadaan melekit2) ..biarkan sebentar selama3-5 minit
  • kmdn  barulah diuli sehingga doh licin dan berkilat (kalu boleh doh biarlar lembik sedikit spy ia akan naik dan gebu)
  • untuk memudahkan cara bolehlah meminta incik bread maker ulikan lebih kurang 7-10mnt
  • tutup dgn tuala dan biarkan doh naik 2 kali ganda
  • setelah itu uli lagi selama 3-5mnt
  • bulat2 doh dan kmdn leperkan sikit doh itu(spy apabila digoreng doh tepung di dalamnye masak sekata..)
  • biarkan ia naik sekali ganda lagi
  • goreng di dalam minyak dan angkat setelah kekuningan
  • setelah sejuk belah ditgh2nya dan isikan sambal ikan bilis dan hirisan timun secukupnye

Selamat mencuba....







Pin It

No comments:

Post a Comment