Wednesday, February 6, 2013

Strawberry daifuku (ichigo daifuku)

Assalamualaikum....

Haaa...kuih ni antara kuih tradisional yg popular kat Jepun taw....masa mula2 mendarat Nihon...dok keje menelan air liur jek sbb menduga keimanan tul tgk kuih ni tp masa tu was2 sbb xtaw boleh mkn ke tak...last2 dpt tau kuih ni yg kat jusco boleh makan...emmm..sdp rupenye...kenyal2...tp inti kacang merahla...bila tgk incik suami suke makin berkobar2la nak wat kat umah...akhirnya...yatta...berjaya..



Kuih ni menggunakan tepung beras pulut....tepung beras pulut kat sini ketul2 tau macam bedak sejuk kat msia tu..kat bawah ni de gambo tepung beras yg saya guna...kalu org jpun dia makan jer tepung beras pulutyg ditanak tu...tu dia panggil kuih mochi...pon kuih tradisional diorg..apabila membuat kuih ni..kena bersiap sediala yek sbb anda akan bermain dgn benda yg melekit2..so lps da siap tu cpt2 basuh tgn yer..

tepung beras pulut...cam bedak sejuk kannn..


Kat bawah ni saya sertakan resepinya...resepi asal dan cara membuat step by step ada di sini ye..

Bahan2

6 biji strawberry
150gm inti kacang merah (saya guna yg ready made)
100gm tepung beras mochiko/shiratamako(glutinous rice flour)
(boleh pakai tepung pulut campur dgn sdkt tepung gandum untuk mengelakkannye terlalu kenyal ketika  dimakan)
150ml air
2 sudu besar gula
tepung jagung (sbg dust)


Cara2

  • basuh buah strawberry dan lapkn buah trsebut sehingga kering kmdn salutkan dgn inti kacang merah..
  • gaulkan air dan tepung beras pulut dan gula ke dalam mangkuk...
  • (kaedah asal masukkan dlm microwave atau kukus...tp sbb saya xde equipment2 tersebut jadi saya masak atas api je..)
  • masukkan dalam periuk dan hidupkan api perlahan...sentiasa kacau spy ia tidak berkerak..
  • kacau sehingga adunan bertukar dr putih ke jernih...(transparent)..stelah jernih tutupkan api..
  • taburkan tepung jagung ke atas dulang 
  • pindahkan adunan tepung beras td ke atas taburan tepung jagung dan balik2kannye bagi mengelakkan ia melekit2..
  • bahagikan adunan kpd 6 bahagian menggunakan silicone spatula (spy xmelekit2 kat senduk)
  • kmdn salutkan tpung tersbut pada strawberry yg tlh disalut inti kacang merah...bunjutkan hujungnye bagi membuatkan tepungnye bercantum dan golek lg atas tpg jagung bg mengelakkannye dr melekit..
  • ulang proses yg sama pd adunan tepung yg lain..
  • siap dan boleh dihidang.

Selamat mencuba...




Pin It

8 comments:

  1. boleh try nti ni.. heheheh.. nmpak lazat

    ReplyDelete
  2. terima kasih umie menjenguk blog saya...sedap ni..ala2 kuih koci tp versi jepun..hihi..

    ReplyDelete
  3. thnz akak resipi,sy slalu beli sebab ske sgtttt,!!tp x byk choise sbb majoriti ade nyuukazai y x pasti dr sumber ape ..x sngka mudah je resipinye..bolehla jmat duit pasnih =)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Cop halal mmg xde tp insyaAllah xde bahan meragukn.. :)

      Delete
  5. Replies
    1. Saya xpasti kat msia mungkin bole cuba di kdai yg menjual mknn jpn. Tp kalu xde bole je guna tepung pulut. Selamat mencuba yer.

      Delete