Friday, February 1, 2013

Cream Puff with custard filling

Assalamualaikum..

Ntah kenapa hari ni sejuk bebeno...walaupun cik suria matahari keluar ari ni..akan tetapi kesejukannye...pehhh...xleh nak cakap byk...menggigil sesajerla...ade yg tanya nape xpasang heater...heater memang dipasang masalahnye kat dapo xderla nak berheater heati...tu yg kalu boley time malam elakkanla gi dapo...lagila melampau kesejukannye itu...






Walaupon sejuk2..gagahkan diri jugakler ke dapor...tetiba lak tekak terasa2 nak makan cream puff..Percubaan kali pertama ni guna resepi yani di my resepi...Alhamdulillah menjadi...bebdk pon berebut2 mkn..maklumler winter ni memang kriakk kriukk je perut..terpaksa wat dua fasa...fasa yg kedua tuk papanye balik dr gidai karang...Sebenonye cream puff kat nihon ni byk dijual..masalahnye tular..ada bahan2 yg tidak boleh dimakan..jadinye nak taknak kenala wat sendiri yer..




cream puff slps direnjis air sedia utk dimasuk oven


Gunting  sdkt di bhgn bawah dan pipekn filling ke dlmnye


bahagian dalam cream puff




Cream puff ni saya pipe filling dr bhgn bawahnye...dengan itu rupe kejadiannye nampak kemas dan xcomot...resepi asal cream puff saya ubah sedikit ikut cite rasa saya...bolehla tgk2 resepi di bawah yer

Resepi asal daripada yani my resepi

Bahan2

100ml air
45gm butter-suhu bilik(dipotong dadu)
60gm tepung gandum (diayak)
 2bii telur 
1/2 sudu gula (saya tambah)


Cara2 memasaknye
  • Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil(saya guna kertas minyak) kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sebentar biar telur kuning dan putih berncampur.
  •  Masukkan air,gula dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  •  Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  •  Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk pd periuk (kira macam kerakler). Kemudian padamkan api.
  • Masukkan telur, kacau cepat-cepat (kacau sehingga adunan betul2 sebati taw..masa ni penat gakler tgn tu mengayuh)
  •  Masukkan adunan ke dalam piping bag.. paipkan dalam dulang pembakar anggaran diameternya ialah 5cm
  • Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  •  Spray permukaan cream puff dengan air.(penting tau kna spray) Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  •  Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
Resepi custard cream
Resepi asal di sini
Bahan2
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning(xletak pon xpe)


Cara2 memasaknye

  • Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
  • Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
  • Masukkan telur dan kacau lagi. 
  • Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  • Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
  • Masak sehingga pekat. 
  • Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
  • Ulang sehingga pekat. (saya masak atas stove ,kacau dgn api perlahan) 
  • Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 



Selamat mencube....

Pin It

1 comment:

  1. Salam.puan.untuk bahan pastry cream puff tu sebelum masukkan telur perlu sejukkan doh dulu atau boleh je masuk masa doh still panas?

    ReplyDelete