Sunday, February 3, 2013

Roti Sosej versi bunga panjang bercheese

Assalamualaikum..

Sebenonye saya buat doh roti dalam kuantiti yang banyak..jadi dalam satu doh tu bole wat pelbagai bentuk..isi rumah pon excited bile tgk bentuk memacam terutama budak2 ni...kadang2 tu xsempat nak simpan tuk sarapan k.long gi sekolah ..daaa diperabih dulu..xpelar...asalkan diorang kenyang hati pun gembira..kan kan..


Selalunye roti untuk k.long saya letak cheese dan gula diatas..kalu yang pedas2..dia bukan suka sangat..anak pertamala katakan..ngengadanye lebih sikit..



Resepi untk doh roti bole klik di sini yer..dan bawah ni saya tunjuk cara memintalnye..

Cara2 memintal roti sosej bunga panjang


  • salut sosej dgn doh roti (jangan terlalu nipis ye...nanti roti xjadi gebu)
  • potong roti tadi dengan pisau jangan sampai putus





  • kmdn silangkan potongan doh tadi ke kiri ke kanan dan seterusnya sehinggalah habis...(nak nmpk cantik,tindihkan bunga sosej tu dgn bunga sebelumnye)



  • Setelah siap..biarkan ia naik skali lagi 2 kali ganda dan jangan terlalu kembang sgt..(tutup dgn tuala bersih)
  • slps itu sapukan egwash diatasnye..dan bole ditabur dgn hirisan cheese dan gula..
  • bakar dalam oven pada 170c selama 10-15mnt(atau sehingga kekuningan
  • simpan di dalam plastik atau bekas kedap udara

Selamat mencube



Pin It

No comments:

Post a Comment