Dah 3 bln mendarat kat Nihon ni...barula berkesempatan nak wat kek batik...kek batik ni memang kegemaran incik suami n anak2...memng kejap jer licin...kalu balik kampung pon mak ngan mak mertua suke suruh buat...adik n adik2 ipar suke sgt...kalu adik beradik n ipar kawin lagilar...memang ni kek wajib untuk dihidang atas meja bersantap pengantin...memang osem...
Masa nak dtg Nihon tuari memang kitorg bawak stok milo byk...incik suami memang sarapan ngan air milo..air febret dia...tp dgn syarat jgn letak ape2..gula ,susu jgn letak..haaa...mana xcpt abiskan stok milo kat umah ni...kena order kat msiala jwbnye..kat sini ade jual milo tp x sekaw milo kat msia....sementara stok milo ade amik kesempatanla wat kek batik ni...rasanye berbeza ngan kek batik yg lain sbb saya campur dgn serbuk badam..lagi lemak berkrim disukai ramai...pendek kata lg mabeleslah...hiii..
Resepinye ade di bawah yer...xrugi mencubenye..
Bahan2
1 paket biskut marie (dibelah 4)
1 1/2 cawan butter
1 cawan susu pekat manis
2 cawan milo
1/2 cawan serbuk badam
Cara2
- sediakan loyang dan lapik dgn plastik (senang nk potong n kuarkn dr loyang)
- dlm kuali cairkan butter dgn api sederhana
- kmdn masukkn susu pekat dan kacau sehingga sebati
- masukkan pula milo(kacau dgn cpt takut nnti dia berketul2)
- masukkan serbuk badam kacau hengga sekata
- masukkan biskut marie dan terus tutup api...kacau sehingga milo sekata dgn biskut tersebut
- setelah sekata bolehla diangkat dan letak di dlm loyang
- alas tgn dgn plastik dan tekan2kan biskut spy ia mampat dan rata dlm loyang..
- setelah sejuk bolehla ia dipotong..
Selamat mencube...
No comments:
Post a Comment