Friday, January 25, 2013

Swiss Roll With Love (sangat gebu,lembut dan sedap)

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum...
Buat pertama kalinye saya nak post gambo masakan saya...iaituuuu..swiss roll cake with love...
Resepi ni saya amik dari sebuah buku masakan...tak rugi dan tak menyesal kalu guna resepi ni sebab teksture kek ini sangat lembut dan gebu...sebijik macam swiss roll kat kedai...
(psssst: sori yer sbb saya xpakai kamera cecanggih...amik gambo pakai note incik suami jer...sng trus bluetooth kat lappy..hehe)

Kek swiss roll ni memang kegemaran anak2 terutamanya si k.long yg febretnye memang suke makan kek...bab makan memang sangat memilih..sampai buntu maknye ni hah...so nak senang mamanye ni pon kenalah rajin membaking kek2 bagai...lagipon anak dara sorang ni cekeding...makan kek banyak mana pon gitu jerla saiznye...agaknye ikut baka mama n papanyela kot...(sbb dua2 dulu cikeding sblm kawin...haha...)


Kat bawah ni de resepinye yer..silalah mencube...sangat sedap tau...

Bahan A
120 gm gula kastor
10 gm ovallete
4 biji telur gred A (saya gune jer telur yg de dlm petiais hii..jgn yg saiz E udahler)

Bahan B diayak
100gm tepung kek
20gm tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan C
60 gm mentega/margerin-dicairkan &dibiarkn suam
40gm air
1 sudu teh esen vanila (satukan dgn air yg kat atas)

Bahan D
Fresh cream (putar pada kelajuan sederhana dan tambah dengan satu sk esen vanila)
buah peach dr tin..

Cara membuatnya

  • Griskan acuan empat segi berukuran 13sm x 13sm. Lapik kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180c
  • Pukul bahan A dlm mangkuk adunan hingga sebati.
  • Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga kembang dan gebu selama 5minit dengan kelajuan tinggi.
  • Perlahankan kelajuan dan masukkan bahan D. Tukar pada kelajuan tinggi dan pukul lagi selama 5 minit
  • Tuang mentega cair dan gaul dengan menggunakan senduk kayu atau pemukul telur hingga sebati
  • ambil sedikit adunan untuk diwarnakan dgn pewarna hijau,merah dan oren(xpun suke atilar nk warne ape). Manakala adunan dasarnye boleh diletakkn pewarna lain ataupun dibiarkn tanpa pewarna(ikut suke)
  • Tuang adunan dasar ke dalam acuan.
  • Setelah itu untuk membentuk love di atas kulitnye,boleh masukn aduh yg diletak pewarna lain td ke dlm plastik dan paipkn ke atas adunan dasar yg di dlm acuan tadi( nak buat bentuk lain pon boleh ajer)
  •  Bakar selama 15-20mnt hingga masak. (pastikan bhgn atasnye keperang2an ataupun kering,jika tidak kulitnye akan melekat2 ketika menggulungnye)
  • Telangkupkan ke dan keluarkan kertas pelapiknya.Sejukkan selama 10minit.(kaedah saya,sebaik sahaja ditelangkupkan saya gulungkn terus sbb bile ia sejuk keknye akan mudah patah ketika menggulung...dan oleh krn sy guna fresh cream sy biarkn gulungan kek itu sejuk barulah dibuka blk dan disapukn fresh crm tsebut)
  • Sapukan dgn bahan D dan atur buah peach secara memanjang
  • Gulungkn semula. Sejukkan baru dipotong
Selamat mencube...


Pin It

No comments:

Post a Comment