Saturday, January 26, 2013

Kek Mentega Marble Lembut.

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi resepi Kek Mentega Marble lak...
Kalu dah namanye kek memang kegemaran k.longlah..si abg ngah lak xkisah...semua dia bedal...tgh2 mlm org da tutup lampu pon dia boley sruh papanye potong kak...lapola gamaknye...

Resepi ni sgt sedap sebab rasanye sangat yummy...creamy dan semestinye lembut...tapi sayanye oven de masalahler xboley nak control habanye...dok kna perati jer..tu yang terireng(org jawa ckp maksudnye itam a.k.a hangus) skit tu...xpe yg penting rasanye sodap...wajib try nih...sonang jek...hiii

Bahan bahan
250 gm mentega
220gm tepung kek
1sudu teh serbuk penaik (diayak bersama tepung)
200gm gula kastor
4biji telur gred A
3 sudu makan air susu
1sudu teh esen vanila
1 sudu serbuk koko
1/2 sudu emulco coklat
1/2 sudu pewarna kuning
1/2 sudu pewarna merah

Cara membuatnya

  • Satukan mentega dan gula kastor. Pukul hingga adunan kembang dan putih.
  • masukkan telur sebiji2 sambil pukul hingga sebati
  • Kemudian masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau berselang seli dengan air susu
  • bahagikan adunan pada 3 bahagian. Warnakan kuning dan merah dan satu bahagian lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat.
  • Letak 1 senduk adunan berselang seli dalam adunan. Dan tindihkan dgn adunan yg berlainan warna. 
  • Griskan acuan .Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180c
  • Bakar pada suhu 180c selama 1jam.

Selamat mencuba yer....



Pin It

No comments:

Post a Comment