Saturday, January 26, 2013

Apam Jepun versi bakar(dlm oven ye)

Assalamualaikum..

Hari ni update dua resepi...sakit gak bebadan nih dok ngadap lappy jek..tapi kuatkan semangat jugaklah...dengan hero dua orang kat rumah ni yang macam ape ntah...si kecik nipon dah pandai nak begaduh ngan abang ngahnye jek...febret dia skrg ni ialah dok menarik wayar jek..especially wayar tab...xboley nak penuh bile charge si tab tu...dahh si abgnye ngamuk jer...dia tu dahler dok tgk utube memanjang..

Hari ni kalu tgk http://www.accuweather.com/en/jp/japan-weather..cuaca patutnye salji..tapi kat luar dok macam ribut..kekadang cam de ujan batu pon yer...sesejuk ni memang ddk sblh heater jerla...

Resepi ari ni adalah kuih apam jepun inti kacang ..tapi ni versi bakar dalam oven...sbb tuari tersalah beli acuan...xmasak2 tghnye...last2 pindah acuan..then masuk oven..lagi mudah hehe...


Resepi ni saya ambil dr blog seroja kitchen..mintak izin yer kak letak resepi di dini..
ni resepinye yer..

APAM JEPUN 

BAHAN (utk 1/2 adunan)

25g butter
75g gula
250g tepung gandum
2 biji telur
300ml air (dimasak dgn 6 helai daun pandan) – (saya tukar dengan air susu)
½ sb yis mauripan- (dibancuh & dikacau dgn sedikit air) –
1sk soda bikarbonat
½sk garam
sedikit pewarna kuning

CARANYA

  • Telur & gula dipukul sebentar, kemudian masukkan butter dan pukul lagi
  • Masukkan tepung, air, yis, garam, bikarbonat & pewarna – pukul lagi hingga kembang dan sebati. (nak senang masuk dalam blender ajer...)
  • Rehatkan selama 1jam.
  • Acuan disapukan dgn sedikit minyak.
  • ambil 1 sudu makan adunan lalu dituangkan dlm acuan 
  • Bakar dalam oven selama 5-7 minit dan keluarkan
  •  masukan inti kacang di atas lapisan  adunan tadi dan letak lebihan adunan ke atas inti kacang sehingga inti kacangnye tenggelam dan acuan penuh..
  • Masukkan lagi ke dalam oven dan bakar lagi selama 10mnt
Selamat mencuba...


Pin It

No comments:

Post a Comment