![]() |
cicah ngan sardin...febeles... |
![]() |
tgk tu tekstur dia...lembut kannnn...hiii |
Hari ni sarapan lempeng sebenonye...tu yg post resepi ni...sat lagi nak kuar..byk benda dlm list yg nak dibeli...Haaa ...bagi yang nak wat lempeng y lembut dan xliat malahan melting di anak tekak...resepinye de di bawah yer...boleh ceceah ngan sardin..kari dan lelain..kalu rasa malas sangat boley cecah ngan susu pekat...ponnn sodap hehe
Bahan2
2cawan tepung gandum
2cawan air
5 sudu minyak masak
1 sudu teh garam
Cara2 memasak
- satukan semua bahan dalam blender dan putar sehingga betul2 sebati (kira putar lama skit yer)
- sediakn kuali dan letak satu sudu minyak masak dan sekatakn ia didlm kuali
- ambil dua senduk adunan dan tebarkn atas kuali...
- pusing2kn dan bile dah ade kekuningan bolelah diangkat..
- siap untuk dimakan..
Selamat mencuba..
Saya baru je try recipe ni. Jarang masak lempeng melayu tapi yang ni memang the best so far. Lembut sangat. Makan dengan sambal tumis bilis yummmyyyy
ReplyDeleteTerima kasih kerana mencuba...hihi
DeleteTerima kasih berkongsi. Memang lembut. Smoga Allah permudahkan rezeki anda.
ReplyDeleteTerima kasih nonafy..ni pon saya tgk resepi mak mertua saya..hiii
DeleteTq
ReplyDeleteTq
ReplyDeleteTq
ReplyDeleteSaya pun dah cuba.. Nenek saya pun sukaa bila saya buat lenpeng nie :) tq ye share resepi :)
ReplyDeleteThanks krn mencuba resepi ni sis.
DeleteSaya pun dah cuba.. Nenek saya pun sukaa bila saya buat lenpeng nie :) tq ye share resepi :)
ReplyDeleteKalau pakai non-stick frying pan, xperlu letak minyak la kan? Ke kena jgk nt xlembut?
ReplyDeletePastu, mmg letak dua senduk ke adunan tu utk setiap kepingan lempeng?
Kalu pakai non stick pan still letak minyak tp letak sikit je ye.
Delete2 senduk tu ikut beso pan, kalu rasa nipis sgt bole tambah lg..kalu tebal pon xsedap..kalu bole lempeng nipis sedang2 ye. ��
Sedapnya...Tak sabar nak buat resepi ni
ReplyDeleteTQ sharing..😁
ReplyDelete