Berkobar2 hari ni yek...dok update resepi memanjang..sepatutnye bile ngadap lappy ni saya kena belajar nihonggo kat sensei2 y de kat itenet ni...masalahnye nilah...baru bukak skit..baru bape word masuk otak dah melayang2...tgn lak gatal jer bukak benda lain...camnelah mokcik ni nak pandai nihonggo gamaknye...emmm gamaknye kna masuk klas gakler..baru pandai..da ngadap sensei yg betul..xdelah nak ngelat2 lg..adoiyaiii..
Kat jepun ni paste kimchi ni adalah kimchi paste yg boleh dimakan...brand yang lain kena tgk ingredientnye yer..tp kna berhati2 sbb banyak yg xboleh dimakan..tapi brand ini boleh..kalu kat malaysia xtaulah ade jual kat jusco ke idok..cube try cari..
Pes kimuchi yang boleh dimakan. |
Bahan2
Cendawan(macam2 jenis cendawan boleh letak)
Sayur kobis cina
Sawi
Daun Parsley
Daun kucai
Daun Bawang
(nak tambah sayur2 lain po xape)
Ikan salmon
Tiram
Udang
Daging
Pelbagai jenis fishball
Air 2 cawan penuh..
pes kimuchi 2 senduk..(kalu nak rasa lagi kaw bole tambah lagi)
Cara2 memasak
- Susun semua bahan2 sayur dan bahan daging ke dalam hot pot (kalu xde..dalam periuk pon xpe)
- masukkan air(bagi y suke hirup kuah boleyla tambah air lagi yer)..dan curah pes kimuchi atas bahan2 tersebut..
- tutup hot pot dan hidupkan atas api yg sederhana selama 15mnt..
- Boleyla dihidang dan dimakan panas2..(sangat sedap taw...nyummm)
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment