Tuesday, January 29, 2013

Spageti bolognese ringkas dan mudah..

Assalamualaikum..

Agak meletihkan ari dan semalam...gi jelajah kdai2 kat nagaoka beli bbrg keperluan..tuk bekalan makanan kitorg kuar ujung minggu jer...yorla...adat incik suami tgh belajo ni memg dok terperap kat lab jerla...saya sebenonye bole drive tp sesalji jln sgt licin maa.... incik suami memang xkasiler...yerla takut kalu cik isterinye ni bwk maunye mencium buntut kete org....haaaa...kat jepon ni jgn sesakali cari pasal yer...panjangggg citenye karang...mau bole jd muflis karang...

So nak cept n simple punye pasal maka ari ni buatla spageti yg mudah ni...tp ngelat skitlerla yek...sbb malas nk cari rempah dia yg complicated..(bay leaf,oregano n thyme)..so pakaila rempah segera...oleh kerana duduk jepun nak muaikn kuahnye(sbb kuarga ni selalu kaut kuah byk)...maka topupla dgn sos2 yg lain...lagipon lagi sedap sbb kita dpt rasa bolognese yg kawww punye..baru puas ati nak mkn..dkt bwh ni de resepinye bg yg da otai bab2 spageti ni...saya minte maaf sbb saya pon slalu main campak jek bab masak2 ni..hihi



aishhh...kna tukaq kamera gak ni...huhu



Bahan2

1/2 bungkus Spageti
 250gm daging cincang
2 biji bawang putih
1/2 batang lobak
sebiji bawang besar
sebiji tomato
boleh ditambah sayur lain(kobis cina,lada benggala dll)
1 tin sos spageti (kimball,campbell,maggi dll)
1/2 tin mashed tomato(kalu xde tomato puree pon xpe)
 3/4 sudu garam
2 sudu gula

Cara2 memasaknye

  • rebus spagetti selama 20-25mnt
  • stlh kmbg angkat,toskn dan gaul dgn sdkt minyak(nk bagus letak olive oil..)bg mengelakkn spagetti melekat2
  • potong dadu lobak,bawang, tomato dan sayur2 lain(jika ada)
  • gorengkn sebentar daging cincang dgn menggunakan minyak yg sedikit (utk menghilangkn hamis daging)angkat n toskn
  • didalam kuali tumiskn sebentar bawang putih(bwg putih bole dicincang atau dipenyetkn aje)
  • masukknbawang besar dan lobak yg tlh dipotong dadu n tumiskn sebentar shj(jgn sampai layu
  • masukkn mashed tomato atau tomato puree
  • masukkan sos spagetti
  • masukkn sayur2 yg lain...
  • masukkn garam dan gula..(sila adjust yer ikut lidah memasing)
  • sekiranya terlalu pekat bolehla ditambah dgn sedikit air..
  • stlh mendidih boleyla diangkat n dimakan...


Selamat mencuba...





Pin It

No comments:

Post a Comment