Saya de tgk gak versi2 resepi ni..pernah dengo kalu pakai mascarpone cheese ni lagi sodap..kebetulan kat Kato de jual..tu yg pi beli tu..teringin gak nak rasa camnola rasa mascarpone cheese...emmm..memang sedap ala2 fresh cream tp lg unik...tapi kat msia memang payah nak cari..regenye pulak bolelah tahan...tp dun wori..bole jek ganti ngan cream cheese..xpon kalu xsuke cream chese bole jer gune whipping cream xpun fresh cream shj...hiii..
Resepinye ade dibwh yer..boleyla mencubenye..
Bahan2
Sebiji kek span (kalu rajin bole pakai resepi di sini..saya beli jek sbb terlbih rajin..hii)
250gm mascarpone cheese (bole ganti dgn cheese cream)
200ml whipping cream (atau fresh cream)
3 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
air coklat (saya guna van houten, bole juge gune air cadbury...waa sedap tu air favorite..)
serbuk coklat( untuk ditabur atas kek)
Cara2
mascarpone cheese yg tlh diputar |
- masukkan 1 sudu gula ke dalam mascarpone cheese/cream cheese dan putarkan pada kelajuan sederhana selama 5 minit
whipping cream yg tlh diputar |
- di dalam mangkuk lain masukkan 2 sudu gula dan esen vanila ke dlm whipping cream dan putar pd kelajuan sederhana sehingga ia menjadi kental (petua nak mudah kental -alaskan mangkuk yg berisi whipping cream di atas mangkuk yg berisi air sejuk yg berisi ais)
- satukan mascarpone chese dan whipping cream dgn menggunakan senduk sehingga ia sebati shj(jgn kacau lama2)
- sediakan air coklat dan celupkan kek span yg telah dipotong2 ke dalamnye..
- susun kek yg telah dicelup ke dalam mangkuk/loyang/cupcakes container etc
- lapiskan dgn cream yg telah diputar td dan ulang balik proses mencelup kek dan diakhiri dgn lapisan cream di atas..(boleh wat beberapa lapis ikut suke kite)
- taburkan serbuk coklat pada lapisan atas sekali..
- sejukkan di dalam fridge selama sejam sblm dimkn..(kalu kat negara sejuk..boleyla trus makan)
Selamat mencube.....
No comments:
Post a Comment