Yatta...Yeayy..Alhamdulillah...Nak tau sbb ape...sbb...smlm adiah tuk mama da sampai...papa da amik kat Joshin...thanks papa...dan ari ni saya merasmikan aplikasi adiah saya pada gambo yg saya post...haha...dpt agak kannn ape dia...kire...cantik skitler gambo saye compare yg sblm2 ni..berseri2...kalo idok...malappp ajer...hiii
Jenuh jugak bile beli barang kat nihon ni...yerla dahla baru mendarat...nihonggo pon sebutir 2butir jek..yg kelakonye last2 kitorg communicate gune google translate...hihi...bile bukak manual pulak...hukalohhh...semua bhs jepun..guano tu...last2...downloadla manual kat internet...nak wat camne kann..
Hari ni...lunch masak ikan mackerel masak kari...ikan mackerel ni kat jepun dipanggil ikan saba...alarr ikan mackerel yg dlm tin tu yg adik bradik ngan ikan sardin...sedap rupenye ikan ni...lembut n manis isinye...sgt sesuai masak kari dan asam pedas...kemanisan ikan tu meresap ke kuahnye...tapi rasanye kat msia xjumpe ikan mackerel fresh ni...yg ade dlm tinlah...slalu kalu kat msia saya masak ikan tongkol jek wat kari..
ikan mackerel baru kuar dr petiais.. |
Bahan2
3ekor ikan mackerel/ikan tongkol
2bj bawang besar(sebiji dikisar dan sebiji lg dipotong myang)
3biji bawang putih
1inci halia
1inci lengkuas
5 bj lada kering(bole tambah jika nak lbh pedas)
rempah kari ikan
1/2 bj kelapa parut (letak 1 cawan air dan kisarkn dlm blender utk dptkn santan yg pekat)
1/2 sudu asam jawa
5 biji bendi(atau lebih)
kayu manis,bunga lawang
Cara memasaknye
- kisar bawang besar,bawang putih,halia , lengkuas dan lada
- di dalam periuk/kuali(senang nak godak2) tumiskan kayu manis dan bunga lawang..
- kmdn tumiskn bawang yg tlh dimayang
- kmdn masukkan bahan yg dikisar tadi
- apabila sudah naik bau...masukkan rempah kari ikan dan asam jawa..
- perlahankan api dan masukkan santan...kacau perlahan
- masukkan garam dan pasti sedap/secukup rasa(brnd knorr dan maggi)
- masukkan ikan dan sayur bendi...
- biarkn sehingga ikan dan sayur masak...
- setelah masak...bolehla dihidangkan..
Selamat mencube...
Resepi serious menjadi. Terima kasih diatas perkongsian resepinya 👍🏻☺️
ReplyDeleteResepi ni serious menjadi. Terima kasih diatas perkongsian resepinya 👍🏻☺️
ReplyDelete