Monday, February 18, 2013

Chiken pie inti creamy blackpepper chicken

Assalamualaikum...

Sebelum ni xpernahlak pulak rasa chicken pie...lately...berkobar2 lak nak wat...camnola rasanye...lelagi bile mood makan nasi ke laut...mulalah cari idea nak wat pe lak...skodeng2 incik google..nampakla chicken pie ni...bile da siap tu serve kasi kat incik somi...wah laju dia mkn...kalu dok tanya sedap ke idok memang mahal perkataan sodap tu dr mulut dia...kalu nak tau dia ske ke idok...kena tgkla dia mkn bertambah ke tidak..kalu bertambah kira sedapla tu...haha..bole gitu...



Tp bila saya rasa..memang sedap...slalu makan karipap kannn..haaaa...ni ala ala karipap omputeh..lagi yummy...bie tgk resepi kat itenet..diorg kebanyakan pakai inti sos putih..saya dan incik somi xsuke..lebih suke makan yg based on blackpepper..oleh itu saya olah intinye untuk menjadi inti creamy blackpepper chicken...manakala kulit pienye saya guna yogurt sbgai ganti shortening...lagi sihatla kann..hiii...


Resepinye ade di bawah yer..bagi yg sesekali nak ubah selera...

Pie crust (kulit pie)

Bahan2

2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan butter
1 biji kuning telur
1 sudu gula
1 sudu teh garam
3 sudu besar yogurt (boleh diganti 6-8 sudu air sejuk dr petiais)

cara2

  • di dalam mangkuk satukan tepung,gula dan garam
  • gaulkan tepung dgn butter dan perui2kan tepung tersebut
  • setelah itu masukkan kuning telur dan yogurt( atau air sejuk),
  •  gaulkan sehingga menjadi doh (kalu lembik tambah tepung begitu juga sebaliknye kalu perui tambah air lagi yer)
  • wrapkan doh tadi dan masukkan dlm petiais selama 1 jam(spy doh lembut n senang diuli)
  • ambil 3/4 coh dan canai leper dan bulat dan ltakkan dlm loyang atau pie plate
  • 1/4 lagi untuk menutup filling pie..cantumkan doh dlm loyang dan doh penutup filling dgn menekannye dan boleh wat corak seperti karipap atau ditekan dgn garfu..
  • lubangkan doh penutup pie atau boleh cucuk dgn garfu
  • sapu dgn eggwash (kulit telur+susu)

Inti creamy blackpepper chicken

Bahan2

ayam boneless (dipotong dadu)
mix vegie
cendawan butang

1 sudu butter
1/2 ulas bawang besar (dipotong dadu)
1 1/2 sudu sos tomato/cili
2 1/2sudu sos blackpepper
garam
gula
pasti sedap/secukup rasa
1 sudu tepung
1/2 cawan air

Cara

  • tumis bawang besar dengan butter di dalam kuali..
  • setelah layu masukkan ayam kacau sehingga separuh masak
  • masukkan sos cili dan sos blackpepper dan gaul sekata
  • masukkan garam,gula,perencah pasti sedap/secukup rasa
  • kmdn masukkan mixed vegie dan cendawan butang..
  • akhir sekali masukkan air yg tlh digaul dgn tepung bg memekatkn kuah..
  • setelah masak,angkat dan sejukkan sebentar sblm di masukkan ke dalam kulit pie..

Selamat mencube...





Pin It

No comments:

Post a Comment