Assalamualaikum....
Sup mi udon adalah salah satu makanan famous kat Nihon ni...segar
rasanya...mula2 ingat lecehlakan nak membuatnya...rupanya..senang
bangat...semakin hari semakin suka dgn masakan jepun...bukan ape..senang main
campak2 jer...kalu masakan melayu kan kena potong bawangla,lada,kisar,tumis
bagai.....diorg ni senang jer...letak air,rencah,bahan2..dah..renehkn jap..bole
makan...sesenang masak maggi kannn....
Mi udon ni minya jenis tebal..kalu org jepun ni diorg kalu da malas sgt
diorg slurp jer mi ni dgn kicap jepun..Sup udon lak kenala beli
perencahnye..perencah ni saya beli kat jusco kat nihon..
Kalu ikutkan kat restoran2 jepun ni diorg hidangkan mi udon dgn udang
tempura...oleh kerana kat petiais xde stok udang saya gunalah ikan
tara...uhhh...sedap plak rasanye...ikan tara ni pon antara ikan yg glemer tau
kat nihon...xtawla diorg msk pe...tp bile sy masuk kat sup udon..sgt2 kena...tp
bile masak sambal ker memang outla rasanye...
Kat bwh ni saya letak resepinye yer...boleyla tuko2 selera lak yer...
Bahan2
2 1/2cawan air
2paket perencah sup udon
1 paket mi udon
(optional
bahan..suke ati nak letak)
pelbagai fish ball
wakame
udang tempura
ikan tara dll
Cara2
memasaknya
- masukkan air dalam periuk
dan masukkan rencah sup udon
- hidupkan api dan masukkan
bahan2 yang lain....
- bila da mendidih bolehla
diangkat..
- senangkannnnn....
Selamat mencuba...
salam...mdm ipun, mcm mane nk dapat perencah nya tuuu..kat M'sia ade ke?
ReplyDeleteYg penting Halal....hehe
salam..saya pernah dengar di jusco ada jual..tapi saya tak pasti...cuba tgk yer kalu sama kotak macam yg saya tunjuk kat atas tu insyaAllah halal...:)
ReplyDelete