Thursday, February 7, 2013

Home made chicken chop

Assalamualaikum...

Chicken chop ni merupakan dinner kitorg malam tadi....ntah nape...terasa malas bebeno nak makan nasi minggu ni..bento utk hubby pon saya watkn spagetti...kalu masakkan nasi dia makan skitt jek...tu yg ilang semangat nak masak nasi n lauk bagai...katanye fikiran tgh kacau bilau tu yg xde selera...emmm..tu yg kena cari idea nak bagi dia hepi...salah satunye dgn makan...Alhamdulillah...seronok tul tgk dia slera mkn chicken chop ni...hiii..
set chicken chop yg simple..

Bile tgh makan tu baru teringat....laaaa...nape x goreng french fries ke onion ring ke...padahal bebenda tu ade je kat petiais...ni gara2 kelam kabutla ni...dgn bebudak yg xreti duduk diam...sabo jerla...xpela...lain kali bole wat set yg complete...hihi..resepi chicken chop dan sosnye de di bawah yer...bolhla mencubenye di rumah..

Chicken chop

Bahan2

3 ketul daging ayam boneless(sedap bahagian pehanye)
tepung jagung
serbuk roti
2biji telur (dikocak)

Cara2


  • basuh ayam dan letak sedikit garam dan lada hitam
  • panaskan api dalam kuali
  • golek2kkan ayam atas tepung jagung dan kmdn  golekkan atas telur lak
    slps golekkan atas telur golekkan pula atas serbuk roti
  • goreng dgn api yg sederhana...kalu bole tutupkn kuali agar daging ayam yg bhgn dlmnye masak
  • setelah ayam masak toskn dan lapkan dgn kitchen tissue agar dpt menyerap minyak(kena jaga kesihatan)

Sos Blackpepper Chicken chop

Bahan2

2 cawan air
1 sudu butter
 2 sudu tepung gandum 
1/2 ulas bawang besar (dipotong dadu)
1 1/2 sudu sos cili/tomato
1 sudu kicap
1 sudu sos tiram (saya xletak sbb xde stok)
3 1/2 sos black pepper
1 kiub pati ayam/lembu (jgn letak semua yer takut masin nnti)
3 biji cendawan butang (potong nipis)

Cara2

  • gaulkan air dgn tepung gandum sehingga skata
  • dlm periuk masukkan butter dan tumiskan bawang hingga layu
  • kmdn masukkan air beserta tepung td ke dalamnye
  • masukkan sos cili/tomato,kicap,tiram dan juga sos black pepper
  • masukkan juga kiub pati ayam/lembu dan cendawan butang..(saya tambahkan dgn sdkt perisa pasti sedap..hiii)
  • kacau sehingga mendidih dan hingga ia mnjadi pekat..
  • boleh diangkat dan disira atas chicken chop yg tlh siap digoreng..

Selamat mencube......


Pin It

No comments:

Post a Comment