Roti sosej ni merupakan febret saya...dulu kalu keluar gi jenjalan kalu lapo gi bakery mesti cari roti sosej..sedap dan mengenyangkan...Alhamdulillah..sekarang bile kat Nihon tiap2 hari ahad saya akan buat roti sosej...bukan ape roti ni akan menjadi sarapan k.long nak gi sekolah...hiii...ngelatkan maknye...senangla pepagi biasanye kena siapkan bento tuk papanye...tak delah kelam kabut...
Bahan2
1 1/2 cawan tepung roti
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
1 sk penuh yis kering
3 sudu minyak masak
1 sudu mentega(kalu xde letak je semua minyak masak)
3 sudu penuh gula
1/2 sudu bread improver/ bread softener/water roux( water roux bole klik sini, gune sparuh adunan je tau)
3 sudu yogurt(bole ganti ngan susu segar)
1/2 cawan susu segar(atau air suam)
Cara2 membuatnye
- campurkan tepung roti,tepung gandum,tepung susu, bread softener, yis kering dan gula...gaulkn sekata
- masukkn minyak dan butter, gaulkn shingga tepung berderai2
- kmdn masukkan masukkn telur yg dikocak(simpan sdkt sebagai eggwash diatas roti nnti)
- kmdn masukkn yogurt dan air susu(air suam pon xpe...xpon letak semua air susu)...gaulkn sbntar..biasanya ianya dlm keadaan melekit2...rehatkn selama 5mnt
- setelah itu ulikn doh shgga doh menjadi lembut lebih kurang 20mnt bagi yg uli tgn yer..(nak mudah boleh masukkn ke dlm bread maker..uli selama 10mnt)-(kalu doh keras sila tambah susu skit lg yer asalkan doh lembik skit)
- tutup doh sehingga ia naik 2kali ganda
- kmdn uli lg doh dlm bm untuk mengeluarkn angin selama 5mnt
Cara memintal roti sosej
- kmdn silang2kan doh yang dipotong tadi dalam bentuk bulat sehinggalah yang hujung potongan tadi dibawa ketengah sebagai penamat gulungan (nak nmpk cantik...bunga td bertindih dgn bunga sblmnye)
- setelah siap...tutup doh dengan tuala bersih dan biarkan ia naik 2 kali ganda tapi jgn terlalu kembang yer..
- setelah doh kembang, sblm dimasukkan oven..sapukan eggwash diatas roti dan bolehla diletak mix vegie,sos dan juga mayonis..
- Bakar dlm oven 170c selama 10-15mnt(atau sehingga kekuningan)
- simpan dlm plastik atau bekas kedap udara
Selamat mencube....
No comments:
Post a Comment