Mee bandung ni memang febret saya..dolu2 memang suke suruh mak masak mee bandung...Alhamdulillah saya dah menguasai respi mee bandung yg sgt sodap ini...(wpon da pandai tetap merindui air tgn bondaku tercinta...huwaa)..Kebetulan kawan saya datang umah semalam nak wat kek tuk ari jadi kawannye...dgn pengetahuan yg x seberapa saya pon mengongsi resepi strawberry shortcake...wahhh...dpt pujian ramai katanye lelg dr kwn lab jepunnnye...haha...cam xcaye je...tapi sebenonye memang sodap pon kek tu...dan kek tu jugak telah menjadi kek febret incik somi..hiii
Sambil2 wat kek (wat 2bijik lagi..haha) sambil2 tu nyempatkn diri wat mee bandung tuk kwn saya tu...sblm ni penah ckp ngidam nk makan mee bandung (wpon dia bujang trang tang2)..campak punye campak sempat jugak nyiapkn 2bj kek ngan mee bandung sblm kul 12 (sbb kul 1 tu dia de presentation)...Alhamdulillah..sampi jugak hasrat nk watkn dia mee bandung...sbb sblm ni penah watkn tp xsempat kasi sbb incik somi da abihkan...ihikkk...
Resepi mee bandung Johor ni ade di bawah yer...jom buat..
Bahan2
(Anggaran 5 org makan)
sebungkus mee kuning (di celur dlm air panas sbntar ..kalu bole hilangkn rasa klorinnye ye)
satu biji bawang besar (saya xguna bawang kecik kat msia sbb malas nk kopek haha)
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
7-8 tangkai lada kering (boleh tambah kalu suke pedas)
1/2 mangkuk udang kering (mangkuk polistrin tau fu fah tu..)
1/2 mangkuk kacang tanah yg tlh siap dikisar (kat kdai de jual yg dah siap dikisar..hii)
sebiji lobak (hiris memanjang)
sawi
udang (suke ati nak letak bape ekor)
telor (pun suke ati nak letak bape biji-biasanye minimum 3 biji atau ikut kuantiti org yg mkn)
1/2 batang kayu manis
3 sudu gula (boleh tambah atau kurgkn)
1/2 sudu garam (boleh tambah atau kurangkn)
pasti sedap/secukup rasa
Cara2
- kisar bawang,bwg putih,halia dan lada kering..kmdn masukkn udang kering dan blend sebentar(jgn terlalu halus)
- masukkan sedikit minyak didlm periuk dan tumiskan kayu manis
- masukkan bahan yg telah diblend tadi sehingga timbul minyak..
- masukkan pula kacang tanah tlh siap di kisar dan kaul sehingga nak bau
- setelah itu masukkan air lebih kurang separuh periuk (jgn cair sgt kuahnye ye)
- masukkan sayur lobak (sbb sayur ni lmbt skit nk empuk)
- masukkan gula,garam dan secukup rasa
- kacau dan bila kuah dah nak mendidih masukkan pula udang dan pecah telur...
- besarkn sedikit api dan jgn dikacau kuah tu agar telur dlm kuah xpecah
- masukkan sayur sawi..balancekn rasa garam dan gulanye yer(kalu boleh mee bandung kena manis skit)
- dan bila udang dan telur da masak barulah api ditutup..
- bolehla disira di atas mee yg di celur..
Selamat mencube...
Assalamualaikum Aida
ReplyDeleteOrang Johor ker? terima kasih sudi singgah blog DDCT ya :)
kak ct juga suka dengan mee bandung, tambah lagi en suami memang fav dia habis :)
waalaikumussalam k.ct..
ReplyDeleteeh kite yg patutnye ckp terime kasih kat k.siti hihi...maklumla sy budak baru belajo dlm dunia blog ni ..sonot tul rasanye bile k.siti yg otai ni tegur...hihi...mintak tunjuk ilmu yer k.siti..
en suami org johor gak ker...huhu...memang osem kalu dpt slurpp mee bandung...xpandang kiri kanan kalu makan....:)
assalam...ni kak lina dah mai terjah...
ReplyDeletehmmm sedapnya mi bandung...tengok udang tergolek tu bertambah kecur lak
wsalam...makaceh bebyk k.lina mai terjah blog aida...huhu...terharu tul otai2 sudi mai dtg jengok...k.ct and k.lina really make my dayla ari ni...hihi..
ReplyDeletemeh k.lina wat mee bandung...kat msia tgh ujan sakan kan...sejuk2 lagi sodap menylurp mee bandung panas...hiiii