Thursday, February 21, 2013

Strawberry shortcake lagi

Assalamualaikum...

Ari Sabtu tuari seperti biasa pergi kato beli bbrg dapur...slalunye kul 2ptg diorg wat promosi...musykilnye diorg amik bbrg yg de rege promosi tu mesti da kul 2...musykil2...kalula diorg amik brg sblm kul 2 xley ker...nnti kat kaunter bayola pas kul 2..mesti dpt rege promosi gak..hihi...biasala org jepun ni penuh ngan displin..kalu amik barang pon cthnye diorg amik jerla xdelah nak pilih yg kecik beso ker...kalu kat msia siap buang2 kulit bawang lg..berebut2 lak tu..kat sini diorg sanggup beratur pepanjang...huhu...


Kebetulan de promosi strawberi...slalu regenye paling murah pn 398yen sebungkus..tetibe ari ni si kato tu wat promosi 298 sebungkus...ushhh mane nak dpt murah camtu..pelagi mokcik(sayala tu) memborong sampai 5 paket..sungguh tamak haloba..lagipun incik somi ckp...boley wat shortcake tu...huh...da request kenalah membuatnye...



Strawberry kat sini manis2...lagi2 kalu yg de bontotnye berlekok2 atau bercabang dua...yg tu lagilah manis...tapi buahnye lagila beso...yg kecik2 pon manis tapi kekadang ade gak yg masam2 manis...ushhh saya memang suke tgk rupe kejadian strawberi ni...masyaAllah...cantik..memang osem,,lagi2 kalu yg fresh...
suke tgk buah ni....:)

Sblm ni saya ade post respi strawberi shortcake di sini...di bawah ni saya salinkan sekali lagi yer...senang dan sodap...xrugi mencubenye...


Bahan2

3 cawan tepung kek
3/4 cawan gula (kalu kurang manis bole tambah lagi gula)
1 cawan butter
1 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh cream of tartar
2/3 cawan heavy cream/whipping cream
1 biji telur (dikocak dgn garfu hingga sebati)
3 cawan buah strawberry yg dihiris panjang(jgn nipis sgt)
3 sudu besar gula
fresh cream


Cara2

  • sediakan juice strawberyy terlebih dahulu dgn gaulkn strawberry yg tlh dihiris dgn gula dgn gaulkn strawberry yg tlh dihiris dgn gula
  • wrapkn mangkuknye dan masukkan dlm petiais lbh kurang 3jam (atau sehingga juicenye kuar)kmdn sediakan loyang dan letakkan baking sheet dibwhnye serta gliskan butter disekitar loyang
  • panaskan oven pd 180c 
  • masukkan tepung,gula baking powder dan cream of tartar ke dalam mangkuk...gaulkan sehingga sebati
  • masukkan butter, gaulkan dgn tepung kmdn perui2kan tepung td
  • buat bulatan ditgh2 tepung tadi dan masukkan heavy cream/whipping cream dan juga telur yg telah dikocak tadi
  • gaulkan sehingga adunan sebati
  • masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar 20-25mnt (atau hingga kekuningan dan masak)
  • stlh masak keluarkn dr loyang dan sejukkn kek tersebut
  • sementara itu putarkan fresh cream dan letakkan sdkt creamy essence vanila sehingga kental 
  • setelah kek sejuk potong 2 kek tersebut dan susunkan strawberry di atas lapisan kek tersebut...boley juge sira sdikit jus strawberi atasnye..
  • sapukan fresh cream di atas strawberry tadi dan sirakan dgn sdkt juice yg terhasil dr buah strawberry td..
  • ulang proses yang sama untuk lapisan yang di atas...dan boleh dihias lg dgn strawberry di atasnye..






Selamat mencube....




Pin It

2 comments:

  1. salam kenal dan tq singgah umah kak rose yg x seberapa tu....

    tengah lapo ni... terliur pulak jadinya nengok stoberi yg fresh2 tu...

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan k.rose...time kasih sudi datang sini...

    tgh musim stoberi kat sini kak...memang fresh sesgtla....hihi...tu yg semua benda nak jugak letak buah stoberi ni...comeiii bebeno tgk rupenye...hiii

    ReplyDelete